
Τα Χριστούγεννα είναι η ετήσια χριστιανική εορτή της γέννησης του Χριστού μας, στις 25 Δεκεμβρίου.Την ημέρα των Χριστουγέννων γιορτάζουν ο Χρήστος, η Χρυσούλα και η Χριστίνα. Γιατί όμως γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου;
Σύμφωνα με τις αφηγήσεις της Καινής Διαθήκης, τόσο ο Ιησούς Χριστός όσο και οι μαθητές του δεν γιόρταζαν γενέθλια ανθρώπων, και ο ίδιος ζήτησε ρητά από τους ακολούθους του να τηρούν την ανάμνηση του θυσιαστικού θανάτου του. (Λουκ. 22:19, 20). Επίσης, οι Ιουδαίοι απέρριπταν τον εορτασμό των γενεθλίων καθώς θεωρούνταν παγανιστική συνήθεια και αυτή τη στάση ακολούθησαν και οι Χριστιανοί κατά τους δύο πρώτους αιώνες της χριστιανικής εκκλησίας .
Ο χρονικός προσδιορισμός της έναρξης εορτασμού των γενεθλίων του Χριστού δεν μπορεί γίνει με με βεβαιότητα. Για καποιους, τις πρώτες αναφορές περί εορτασμού της γέννησης του Χριστού (στις 6 Ιανουαρίου), τις συναντάμε στα κείμενα του Πάπα Τελεσφόρου (125-136 μ.Χ.)
Το 386 ο Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος παρότρυνε την εκκλησία της Αντιόχειας να συμφωνήσει στην 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού της Γέννησης. Στην Ρώμη τότε το ημερολόγιο των Φιλοκαλίων (354 μ.Χ.) στην ημερομηνία της 25ης Δεκεμβρίου, είχε την παγανιστική Natalis invicti, δηλ. “γέννηση του ακατανίκητου (δηλ του ήλιου)”.
Μέχρι τον 7ο – 8ο αι. δεν έβρισκαν ησυχία με τέτοια ζητήματα, για παράδειγμα: ο Επιφάνιος είχε προτείνει την 6η Ιανουαρίου ως ημέρα γέννησης του Χριστού, ενώ ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς, ο σημαντικότερος θεολόγος του 2ου αι. είχε προτείνει τη 18η Νοεμβρίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι πρώτα προσδιορίστηκε η ημερομηνία της γέννησης του Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια ορίστηκε η ημερομηνία της γιορτής της σύλληψης του Θεανθρώπου, ακριβώς εννέα μήνες νωρίτερα (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, 25 Μαρτίου)
Όταν ο χριστιανισμός επεκράτησε σαν θρησκεία στους λαούς της Ευρώπης, τότε εμπλουτίστηκε με νέα ήθη και έθιμα, όπως, για παράδειγμα το χριστουγεννιάτικο έλατο.