Χριστουγεννιάτικο Δένδρο

Pop-Up Christmas Tree | Christmas Decorations | Coopers Of Stortford

Το δέντρο των Χριστουγέννων ή χριστουγεννιάτικο δέντρο απoτελεί σήμερα διεθνές χριστουγεννιάτικο έθιμο. Ως χριστουγεννιάτικο σύμβολο – έθιμο καθιερώθηκε από τον 8ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος διαδίδοντας τον Χριστιανισμόστους Γερμανούς (περί το 750) θέλησε να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των «ειδωλολατρών» στη βελανιδιά, αντικαθιστώντας την με το έλατο. Έτσι καθιερώθηκετο δένδρο των Χριστουγέννων.

Στην Ελλάδα Το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δένδρο, Στολίστηκε το 1833 στο Ναύπλιο, έξω από το σπίτι του Όθωνα. Στη συνέχεια, όταν η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στην Αθήνα, η οικία του Όθωνα ήταν το μοναδικό στολισμένο σπίτι στην Αθήνα. Εμπρός στο σπίτι του βασιλιά, λοιπόν, έκαναν ουρά οι Αθηναίοι για να θαυμάσουν το πρωτόγνωρο δέντρο.

Καθώς το στολισμένο καραβάκι ήταν έθιμο μόνο σε ορισμένα νησιά και δεν το γνώριζαν στην Αθήνα, το χριστουγεννιάτικο έλατο ήταν μία νέα μόδα επεκράτησε. Ο στολισμός του με ψεύτικο χιόνι οφείλεται στη Γερμανική προέλευση του εθίμου. O Λευκός Oίκος απέκτησε το πρώτο του στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο το 1856, επί προεδρίας Φράνκλιν Πιρς, ενώ το παλάτι του Oυίδσορ στόλισε για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικο δέντρο το 1834. Tο έφερε στο παλάτι ο Πρίγκιπας Aλβέρτος, σύζυγος της Bασίλισσας Bικτόριας για χάρη της βασιλικής οικογένειας….